ما که هستیم؟

درباره ما

کارگاه هنری بایسنغر از سال 1398 با هدف ساخت فاکسیمیله از دست‌نوشته‌های هنری مربوط به تمدن ایرانی اسلامی آغاز به کار کرد. تلاش برای دستیابی به تصاویر با کیفیت بالا از نسخه‌های نفیس که در گوشه‌گوشه دنیا پراکنده شده؛ آماده‌سازی تصاویر جهت چاپ بادقت و کیفیت نزدیک به اصل نسخه؛ نسخه آرایی و صحافی دستی از ویژگی‌های متمایز کننده آثار کارگاه بایسنغر است.

چگونه کار می کنیم؟

روند ساخت

از همان آغاز، پژوهش ما صرفا محدود به ساخت یک فاکسیمیله‌ی دقیق نبود. لزوم تفحص علمی‌تر در مورد ویژگی‌های نسخه‌شناختی اثر حس می‌شد بنابراین آثار فاکسیمیله‌ی ما معمولا همراه با یک ضمیمه است که اطلاعاتی کلی از اثر را به‌دست می‌دهد.

برخی از دست‌نوشته‌ها که صفحات بیشتری دارند مثل قرآن‌ها و شاهنامه‌ها بعضا به صورت گزیده چاپ شده اند. در این دست آثار تمام صفحات مذهب و نگاره‌دار همراه آغاز و انجام نسخه گردآورده شده تا علاوه بر کاهش هزینه‌های چاپ، امکان تولید بیشتر و متنوع‌تر فراهم گردد.

در کنار نسخه‌های کامل و ناقص ما در موزه‌ها و کتابخانه‌های جهان با تک‌برگ‌هایی مواجهیم که حاوی قطعه‌های خوشنویسی یا مجالس نگارگری ممتاز است. لازم دانستیم آنها را نیز در دفاتری با دسته‌بندی‌های مختلف موزه‌ای و کتابخانه‌ای ویا موضوعی برای بررسی پژوهشگران گردآوری کنیم.

هدف ما چیست؟

کارگاه بایسنغر برای تکرار جاودانه‌ها

هر فرهنگی که قصد رشد و تعالی دارد بی‌شک همواره ریشه‌هایش را می‌کاود. ریشه فرهنگی ایرانیان را بیش از هرکجا در کتاب‌ها می‌توان یافت. کتاب رسانه‌ای برای ثبت همان شور و ظرافتی شد که هنرمند ایرانی در‌به‌در دنبال آن می‌گشتند. هیچ کجا از دست این هنرمند در امان نبود! آن‌ها که آیات قرآن را داشتند، فردوسی و نظامی و سعدی داشتند با شکوه‌ترین نگاره‌ها را هم رقم زدند و ظریف‌ترین خطوط را کتابت کردند. و در آخر کتاب‌هایی که جاویدان شدند.

کارگاه بایسنغر این جاودانه‌ها را تکرار می‌کند و تمام هم و غم‌اش این است تا با کمک تکنولوژی روز حرفه‌ای‌ترین آثار را بر اساس آن جاودانه ها بسازد.

دیتیل برگی از شاهنامه بایسنغری در کتابخانه کاخ گلستان

چرا بایسنغر؟

بایسنغر که بود؟

 

بایسنغر با استعداد‌ترین پسر شاهرخ و گوهرشاد، قائم مقام الغ بیگ در سمرقند و دست راست پدر در هرات بود. خودش خطاط درجه یک و شیفته شعر و کتاب بود. هرات در سال 823 (1420) به همت او و جعفر تبریزی (بایسنغری) کانون نستعلیق شد و اندکی بعد نگارگری هم از نزد برادرش ابراهیم در شیراز به هرات آمد. در این مقطع در مکتب هرات آثار درجه یک هنر ایران به دست حدود 40 هنرمند و دانش‌پژوه پدید آمد. اینجا بود که هنر کتاب‌آرایی به عنوان یک شاخه جدید به میان آمد که درون خود خوشنویسی، تذهیب، نگارگری و صحافی را جای می‌داد. نمونه این شاهکارها شاهنامه و گلستانی است [این گلستان در کارگاه هنری بایسنغر برای اولین بار چاپ شده است] که از فاخر‌ترین آثار کل دوران هنر نگارگری ایران است. این جوان شیدا اگرچه خیلی زود و در سن 37 سالگی از دنیا رفت اما با نامی بزرگ در یاد شیفتگان نسخه‌های هنری باقی ماند. سال‌ها رفت تا بایسنغر* همان مرغی شد که در صدبرگ‌ها نشست و چشمانش را بست.

* بایسغر کلمه‌ای ترکی (مرکب از بای + سنغر) و سنغور مرغی شکاری است

منبع:

 https://www.iranicaonline.org/articles/baysongor-gia-al-din-b

تجارب ما

تیم ما

درباره ما

کارگاه هنری بایسنغر از سال 1398 با هدف ساخت فاکسیمیله از دست نوشته‌های هنری مربوط به تمدن ایرانی-اسلامی آغاز به کار کرد. تلاش برای دستیابی به تصاویر با کیفیت بالا از نسخه‌های نفیس که در گوشه‌گوشه‌ی دنیا پراکنده شده؛ آماده‌سازی تصاویر جهت چاپ با دقت و کیفیت نزدیک به اصل نسخه؛ نسخه‌آرایی و صحافی دستی از ویژگی‌های متمایز‌کننده آثار ما است.

ما اجتماعی هستیم

_
معماری هر دو فرایند و محصول برنامه ریزی، طراحی و ساخت ساختمان ها و سایر ساختارهای فیزیکی است.

فرصت های شغلی

_
معماری هر دو فرایند و محصول برنامه ریزی، طراحی و ساخت ساختمان ها و سایر ساختارهای فیزیکی است.

ما اجتماعی هستیم

_
معماری هر دو فرایند و محصول برنامه ریزی، طراحی و ساخت ساختمان ها و سایر ساختارهای فیزیکی است.